Čaj je oblíbený nápoj, který se stal součástí každého dne většiny z nás. Pokud jde o čaj zelený, jedny z nejkvalitnějších pochází z Japonska.
Zvyk pití čaje, čajový obřad, stejně jako samotný čajovník byly do japonska přineseny budhistyckými mnichy z jejich výprav do číny. Z počátku šlo o nápoj císařské společnoti, postupně se zvyk pití čaje dostal mezi samuraje. Netrvalo dlouho a čaj se stal součástí kultury celého japonska. Ocha (お茶), neboli zelený čaj má v japonsku několik podob, které se od sebe liší místem původu, způsobem pěstování a zpracováním lístků z rostliny zvané čajovník.
Foto: kanegen
Mezi nejběžnější japonské čaje patří Sencha (煎茶) a Bancha (番茶). Tyto čaje se pěstují na plantážích s přímým sluncem a zpracovávají se napařováním. Rozdílem je doba sklizně, kdy kvalitnější Sencha se vyrabí z prvních sklizní a Bancha z poslední. Dalším způsobem přípravy je u těchto čajů například přidávání pražené rýže, taková směs čaje a rýže se nazývá Genmaicha (玄米茶).
Ze zastíněných plantáží pak pochází jedny z nejkvalitnějších čajů jako je Gyokuro (玉露), nebo Matcha (抹茶). Matcha je oproti ostatním čajům drcen na jemný prášek a je používán především při čajovém obřadu, nebo jako oblíbená příchuť do sladkostí.
Foto: Andrew Maiman
Čaj je vypěstován, sklizen, zpracován, koupen ... jak ho připravit?
Příprava zeleného čaje vyžaduje určitou dávku praxe, kdy podle toho, jakou požadujete chuť, zvolíte teplotu vody a dobu louhování. Pokud používáte kvalitní čaj, je z něj možno vyrobit i více nálevů.
Doporučuje se používat převařenou vodu o teplotě od 60°C do 80°C, při vyšší teplotě čaj hořkne. Doba louhování se pohybuje od 30 sekund až do několika minut, opět pokud to přeženete, hořkne :). Teplotu a čas upravujte taky podle toho, kolikátý nálev vyrábíte.
Neni to ale taková věda, jak se může zdát.
Zelený čaj je lahodný, léčivý a mysl povzbuzující nápoj. Pokud byste rádi některý z japonských čajů ochutnaly, navštivte vaši nejbližší čajovnu a přeneste se, byť jen prostřednictvím čajových lístků, do země vycházejícího slunce.