Kazuyoshi Saito

02.11.2011 / Taro / 100  

Kolik znáte autorů a zpěváků, kteří chrlí jedno album za druhým po téměř dvě dekády, nepolevují v kvalitě, co se hudby i textů týče a jako bonus si na studiových nahrávkám nahrávají většinu nástrojů sami? Že takoví zpěváci vymřeli nebo už dávno zestárli? Nezoufejte, stačí se podívat do Země vycházejícího slunce.

Kazuyoshi Saito (japonsky 斉藤和義/Saitou Kazuyoshi) započal svou dráhu rockové hvězdy poměrně pozdě. První album Aoi sora no shita (青い空の下) mu vyšlo v roce 1993, když mu bylo 27 let. Možná právě proto, že se proslavil už jako zralý autor, si hned svým debutovým albem získal uznání svou originalitou vyčnívající z řad tehdejší japonské scény. Pro mnohé Japonce dodnes neznámější Saitovou písní bude Aruite kaerou (歩いて帰ろう) z třetího alba Wonderful Fish z roku 1995:

Saitova tvorba sahá daleko za j-pop a v jeho hudbě jsou slyšet vlivy bluesu, rocku a jazzu, přičemž si zachovává svůj vlastní autorský rukopis. Vlivem, ke kterému se Saito vrací po celou svou tvorbu (jak vidno na videu k písni Zutto Suki Datta/ずっと好きだった, jehož úplná verze byla bohužel stažena z youtube, a obalu k novému singlu Yasashiku Naritai/やさしくなりたい) jsou Beatles. Není se čemu divit, dodnes jsou Beatles v Japonsku možná ještě oblíbenější než ve své domovině a málokterý hudebník se k nim nevrací.

Píseň Utautai No Baraddo/歌うたいのバラッド z šestého řadového alba Because z roku 1997 je ukázkou toho, jak Saito umí psát balady. Pánové, chcete-li zpívat Japonce pod oknem serenádu, zde je návrh na repertoár:

Březen 2011. Ničivé zemětřesení a katastrofální tsunami zasáhlo severovýchod Japonska. Ve Fukushimě došlo k největší jaderné havárii od výbuchu v Černobylu v roce 1986. Nikdo pořádně neví, jak moc a kolik a co vlastně všechno je zamořené radioaktivní vodou z chladiče reaktoru daiichi a Japonci jsou rozzlobení. Právem. Ujišťování o bezpečnosti jaderné energie věří málokdo. Kazuyoshi Saito na to zareagoval svým způsobem. Vzal vlastní hit z předešlého roku Zutto Suki Datta/ずっと好きだった, v překladu "Vždy se mi to líbilo" na Zutto Uso Datta/ずっとウソだった - "Vždy to byla lež". (To, že jedním slovem lze tak radikálně změnit význam věty svědčí o tom, jak moc jinak než evropské jazyky japonština funguje. Pozoruhodné, ale o tom asi někdy jindy). Zrodil se tak protest song:

Bohužel pro nás evropské fanoušky nejezdí koncertovat za hranice Japonska (anebo se tak alespoň nechystá na turné se svým posledním albem), a tak se musíme "spokojit" se záznamy jeho koncertů na youtube, jako tento:

19. října vyšlo Saitovo zatím poslední, 15. album 45  Stones ( název odkazuje na jeho věk). Kromě toho jeho diskografie čítá nesčetné výběry a živá alba. Zde je ukázka z toho nejnovějšího:

Kazuyoshi Saito si po téměř 20 let kariéry udržuje svůj vlastní styl. Nikdy nedělal hudební kompromisy, aby se zalíbil, zachovává vysokou kvalitu a je stále kreativní a přesto se zachovává širokou fanouškovskou základnu.

   
Taro

Přidat nový komentář
Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo), jejímž autorem je zenbu.cz, podléhá licenci Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.