Polévka miso je jednou z nejzákladnějších součástí japonského jídla. Japonci ji jí jak k snídani, tak obědu či večeři.
Máte-li zkušenost s japonským jídlem, víte, že se chody neservírují jeden po druhém jako v Evropě, ale současně a člověk pak bere střídavě po soustech z různých talířů s menšími porcemi. Tato pestrost stravy je jedním z mnoha důvodů, proč je japonská kuchyně tak zdravá. Samotné "miso", neboli "miso paste", je pasta tvořená z rozdrcených fermentovaných sójových bobů. Je bohatá na stopové prvky, minerály, vitamíny K a B12 a vhledem k obsahu proteinů je poměrně nízkokalorická. Jako recept uvedu jeden z nejtypičtějších způsobů přípravy polévky miso, a to s tofu a wakame.
Řasy wakame zalijte vodou a nechte 10 minut odstát až řasy změknou a viditelně naberou na objemu. V hrnci uvedťe do varu vodu s daši. Wakame zceďte a přidejte společně s tofu nakrájeným na kostky do vývaru. Naberte trochu vývaru do misky, kde ho důkladně smícháte s pastou miso. Snižte plamen na minimum a tento roztok vraťte do vývaru. Je důležité snížit teplotu tak, aby polévka, do které už byla přidána pasta miso, nebyla uvedena do varu, protože pasta by tak přišla o svou chuť a živé enzymy.