Miso polévka

05.10.2013 / Taro / 169  

Polévka miso je jednou z nejzákladnějších součástí japonského jídla. Japonci ji jí jak k snídani, tak obědu či večeři.

Máte-li zkušenost s japonským jídlem, víte, že se chody neservírují jeden po druhém jako v Evropě, ale současně a člověk pak bere střídavě po soustech z různých talířů s menšími porcemi. Tato pestrost stravy je jedním z mnoha důvodů, proč je japonská kuchyně tak zdravá. Samotné "miso", neboli "miso paste", je pasta tvořená z rozdrcených fermentovaných sójových bobů. Je bohatá na stopové prvky, minerály, vitamíny K a B12 a vhledem k obsahu proteinů je poměrně nízkokalorická. Jako recept uvedu jeden z nejtypičtějších způsobů přípravy polévky miso, a to s tofu a wakame.

Seznam ingrediencí

  • 1 lžíce pasty miso
  • 1 lžíce rybího vývaru "daši" v prášku ( jako alternativu lze použít řasy kombu)
  • 500 ml vody
  • tofu
  • wakame

Příprava

Řasy wakame zalijte vodou a nechte 10 minut odstát až řasy změknou a viditelně naberou na objemu. V hrnci uvedťe do varu vodu s daši. Wakame zceďte a přidejte společně s tofu nakrájeným na kostky do vývaru. Naberte trochu vývaru do misky, kde ho důkladně smícháte s pastou miso. Snižte plamen na minimum a tento roztok vraťte do vývaru. Je důležité snížit teplotu tak, aby polévka, do které už byla přidána pasta miso, nebyla uvedena do varu, protože pasta by tak přišla o svou chuť a živé enzymy.  

   
Taro

Přidat nový komentář
Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo), jejímž autorem je zenbu.cz, podléhá licenci Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.